Luister jij naar jezelf?

Your Innerlight/ september 16, 2020/ Blogs

Luister jij naar jezelf?

Wanneer je leert luisteren naar jezelf dan zal je veel dingen gaan horen. Het is bewezen dat we zoveel duizend gedachten per dag hebben. Veel gedachten welke we hebben die gaan gedeeltelijk aan ons voorbij, aan ons bewustzijn tenminste. Omdat gedachten merendeel onbewust voorbijkomen is de uitdaging ernaar te handelen wat groter.

Wanneer je in de winkel loopt en je boodschappen aan het doen bent, kunnen er hele conversaties ontstaan. Je kijkt op je lijstje en je leest mandarijnen. Bij het schap zie je de prijs staan en je denkt “jeetje dit is wel duur, zal ik het meenemen of niet? Als ik ze niet mee neem zal ik er dan wat anders voor in de plaats meenemen? Wat moet ik dan meenemen? Minola? Dat is wel meer gedoe om deze klaar te maken. Nee ik laat het wel even bij de bananen.”

Dit is een fractie van wat er in een kort tijdsbestek afspeelt in je hoofd. Laat staan welke gedachten er de rest van de dag de revue passeren. “Ik ben dit nu wel aan het schrijven maar wie wil dit lezen?” “Oh daar heb je weer zo’n blog” of … “wie zit daar nu op te wachten”. Allemaal gedachten welke niet helpend zijn.

Leren luisteren vergt eerst een proces van bewust worden. Welke gedachten komen er voorbij in je hoofd. Op school hebben we vanalles geleerd wat we in de toekomst en in de groei van kind tot jong volwassene zouden moeten weten. Van praktische onderwerpen als rekenen, schrijven, lezen zelfs nog andere talen die voorbij komen. Maar ook het gymen, leren samen spelen, creatief zijn en zo meer. Als ik hier nu op terug kijk dan heb ik wel wat gemist. Zoals bijvoorbeeld: Hoe werken je gedachten? Wat is de kracht van je gedachten? Hoe ga ik hier mee om?

Ik kan weten dat het een heel proces is want ik was hier ontzettend goed in. Nog steeds heeft mijn hoofd er weleens een handje van met mij aan de haal te gaan. Het is alsof er een regisseur in je hoofd de regie in handen heeft terwijl jij een slechts een speler bent in de film. Terwijl jij zowel de regisseur áls de hoofdrolspeler bent in jouw leven. Niet een toeschouwer nadat de regisseur, jouw gedachten in je hoofd alles voor je bepaald en jij er maar naar hebt te handelen.

Gelukkig heb ik door levenservaring samen met het volgen van diverse opleidingen, workshops, masterclasses en een jaarprogramma etc. veel bij mogen leren en nog steeds blijf ik leren en ontwikkelen.

Het is nooit te laat om iets te leren als je dit graag wilt. Neem de eerste stap en wordt je bewust van wanneer je een minder positieve gedachte over jezelf hebt. Als jij je niet vrolijk voelt vraag jezelf dan af welke gedachten heb ik op dit moment of welke gedachten heb ik net gehad.

 

Wanneer je leert luisteren naar jezelf kan je ook makkelijker aangeven wanneer je iets wel of niet prettig vindt. Op het moment dat het druk is in je hoofd, de regisseur meerdere ballen tegelijk hooghoudt en er een keuzemoment ontstaat, kan je hoofd vanaf zijn perspectief besluiten dat het een goede keus is. Nadat jij als hoofdrolspeler ernaar handelt komt het weleens voor dat je achteraf ervaart dat die keus minder handig was.

Omdat er weinig balans is tussen hoofd en gevoel (regisseur en hoofdrolspeler) is de bewustwording er nog niet dat de film zich op deze manier afspeelt. Er wordt gedaan waarvan gedacht wat goed is.

Inmiddels ben ik meer gaan luisteren naar mijn gevoel waardoor er meer balans is tussen hoofd en gevoel (regisseur en hoofdrolspeler). Dit maakt dat ik andere keuzes maak dan daarvoor. Ik voel dat ik bijvoorbeeld wat heb te zeggen of dat ik wat wil vragen aan de ander. “Is het wel zo handig wat de ander besluit om te gaan doen?” Voorheen zou ik mij hebben afgevraagd of het wel zo handig was en het slechts bij een gedachte laten. “Straks wordt hij boos als ik er wat van zeg of vind hij me niet meer leuk omdat ik er wat van zeg. Wie ben ik tenslotte om er wat van te zeggen? Hij moet het toch zelf weten? Maar ja ik denk echt dat het minder handig is om te gaan doen, ik snap het wel want het is kiezen voor de makkelijke weg. Als hij het zo zou zien als ik het doe dan kiest hij ervoor om het niet te doen.”

In bovenstaande situatie heb ik ervoor gekozen om mijn gevoel te delen. Als ik mijn gevoel voor mijzelf had gehouden dan was ik hier ongetwijfeld mee rond blijven lopen. Was het een vraag zonder antwoord gebleven waarop ik nieuwsgierig zou zijn geweest naar de wat als? Door het volgen van mijn gevoel en luisteren naar mijzelf heb ik het kunnen delen. De ander heeft hierin ook de ruimte om te luisteren naar zichzelf

Nadat je een klein deel, een momentopname hebt kunnen lezen hoe de regisseur en hoofdrolspeler bij mij zich af (heeft ge)speeld ben ik benieuwd naar jouw ervaring in het luisteren naar jezelf.

Je hebt slechts één leven waarop mijn advies is: maak er jouw mooiste leven van!

Wees je eigen regisseur én hoofdrolspeler zodat het een bijzonder onvergetelijke film wordt om er de hoofdrolspeler in te zijn en een film om met liefde en plezier op terug te kijken.

Share this Post