Herken jij de stem?

Your Innerlight/ juli 15, 2020/ Blogs

Het is bewezen dat we zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten per dag hebben. Dan te bedenken dat dit diverse gedachten zijn. Over datgene wat we nog willen en/of moeten doen. Gedachten welke een verdieping in gaan, een conversatie over en weer. Die oordelende gedachte > stem, die zegt je moet dit, je zou dat en je mag niet dit en dat.. gedachten waarvan onbewust een deel ook nog eens minder positief is.

Hoe komen we aan productieve dingen of gedachten toe zou je haast zeggen?

Ik bedoel, nu we bewust zijn van hoe veel tijd het in beslag neemt kun je er ook voor kiezen om de tijd anders in te delen. Bewust kiezen voor datgene wat je wilt doen.

Afleiding zit namelijk in een klein hoekje. Want voor je het weet leidt die ene gedachte je naar de andere en heb je een hele conversatie in je hoofd terwijl je juist even…. iets wou doen.


Neem jij wel eens de tijd om stil te staan en te onderzoeken wat het verschil is tussen jouw ervaring van de buitenwereld en de interacties die in je hoofd plaats vinden?

Denk bijvoorbeeld eens aan een dag in de winter wanneer het buiten koud is. Eenmaal buiten zegt je stem ‘getsie wat is het koud’, alleen waarom wordt het nòg eens gezegd terwijl je dit allang wist. Je lichaam ervaart op dat moment de kou alleen kan je dit niet beïnvloeden, de kou is een externe factor. Waar je zelf wel invloed op hebt is tegen jezelf te zeggen, ‘nog even en dan ben ik thuis’ of ‘als ik iets sneller doorloop dan blijf ik warm’. Als je op deze manier met je stem omgaat zal je zien dat je je beter voelt dan wanneer het een oordelende stem is. Zo maakt je gedachtewereld het mogelijk om ervaringen te beïnvloeden.

Mijn stem stelt mij geregeld op de proef over eten. Ik vind het fijn om lekker en gezond te eten. Een salade, de ene keer zus en de andere keer zo, heerlijk! Alleen hoor ik de stem bijvoorbeeld zeggen, ‘ah joh, je gaat vanmiddag wandelen, neem toch lekker brood en crackers, dit is zo klaar. Een salade maken duurt weer zo lang’. Wanneer ik hier naar zou luisteren zou ik me daarna minder fijn voelen dan als ik de salade in dit voorbeeld zou maken en eten.


Herken jij de stem, die streng praat tegen en over jezelf. Die je linksom probeert te laten gaan terwijl je voelt dat rechtsom juist fijner zou zijn? Welke dingen zegt je stem of hoor je deze nog niet omdat hij zo is verweven met je gedachten?

Bewustzijn van datgene wat je tegen jezelf zegt is dan zo belangrijk èn een uitdaging. Wanneer je tijd neemt om te luisteren kan je hier naar gaan handelen. Omdat het een uitdaging is vertel ik dan ook met trots dat er een minitraining in de maak is over “Leren luisteren naar je gevoel”. Hoe cool is dat!

Nieuwsgierig geworden en wil je al vast meer weten neem dan contact met mij op zodat ik je nú al kan helpen om jou te leren luisteren naar je gevoel.
✉ info@yourinnerlight.nl

Share this Post