Hoe zie jij jezelf?

Your Innerlight/ juni 3, 2020/ Blogs

In de eerste blog heb ik het gehad over dat je als baby nog puur bent en naarmate je ouder wordt er steeds meer lagen om je heen komen. Je leert gaandeweg twee zijdes, goed en fout. Wanneer je het een doet dan vindt mama dit niet leuk en doe je het ander dan vindt ze dit wel leuk. Op deze manier word je steeds meer gekaderd en raak je verder weg van je echte ik.

“Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”. Nu is de vraag wat is dan normaal? Want wat voor jou normaal is kan voor mij heel anders lijken. Twee mensen kunnen naar hetzelfde kader kijken en verschillende dingen zien. Een ieder is namelijk opgevoed volgens het geleerde en de overtuigingen van de ouders. Jouw ouders welke dit weer van hun ouders hebben meekregen en zo voort.

Test het eens met iemand uit je omgeving. Denk er verder niet over na. Schrijf de eerste drie woorden die je te binnen schieten op, ten aanzien van in dit geval het woord zomer. Je kan er ook een ander woord voor gebruiken (lente, vakantie etc.) Zo zal je zien dat de bril waar door wordt gekeken verschillend is.

Om deze reden kan het fijn zijn om om hulp te vragen. Juist omdat de ander door een andere bril kijkt, een ander kader ziet dan jijzelf ziet kan dit jou weer ruimte en inzicht geven. Als jij oprecht naar jezelf durft te kijken wat zie je dan? Ben je blij met datgene wat je ziet? Waarom wel of waarom juist niet? Is dit echt waar? Of komt het omdat jij je ergens mee vergelijkt?


Wanneer je aan twee of meer mensen zou vragen die dicht bij jou staan hoe zij jou zien, zouden zij hetzelfde antwoord geven dan jij jezelf geeft? Want als je zo zou praten tegen een vriend(in) als dat je tegen jezelf praat, zouden jullie dan nog vrienden zijn?

Test het eens. Vraag aan hen: “Wat zie je in mij” of formuleer het zo dat de vraag voor jouw goed voelt om te stellen. Geef jezelf dit cadeau. Gun je de woorden die anderen over jouw zeggen.

Leer jezelf zien en lief hebben. Jij bent het waard!

Nadat je dit getest hebt ben ik natuurlijk benieuwd wat dit met je heeft gedaan 🤓 Ik zou het leuk vinden als je er wat met mij over deelt.
Ik kijk 👀er naar uit je bericht te ontvangen 🙂

Share this Post